perjantai 27. elokuuta 2010

Punkkarit ja pissis

Kaislikossa suhisee... Toto ja vaikka mitä muuta.
Saaristoelämä on ihanaa, mutta omat kommervenkkinsa siinäkin. Tarkoitus oli julkaista seuraavaksi hienoja rantaleijonakuvia, mutta kerrotaankin ensin terveysasioista.

Eilen illalla havaitsimme tänne seuraksemme saapuneen äitini kanssa, että Cisulla on kaulassa punkki. Ja kun tarkastin Toton, niin eiköhän pikkuveljeltäkin löytynyt samanlainen patti ja vielä ihan samasta kohdasta kaulaa. Olemme hieman ihmetelleet, kun kotipihan heinikosta ei ole tarttunut ötökäitä, mutta saaristossa näemmä tärppäsi jo muutamassa päivässä... Onneksi oli punkkipihdit ja kaksi ihmistä: punkit saivat heti kyytiä. Toto taisi luulla, että häntä vain siliteltiin kahden ihmisen voimin ja hurisi tyytyväisenä koko operaation ajan. Cisun punkkipaise näytti astetta pidemmälle kehittyneeltä, ja Cisu pisti ensin vastaan punkinmetsästystä, ulisi ja sätkytti. Lopulta toinenkin punkkarikissa saatiin kuitenkin putsattua, eikä kumpikaan potilas tuntunut onneksi aristelevan poistokohtaa ollenkaan.

Punkkien lisäksi on ihmetelty pissausasioita. Kotona Cisulla ja Totolla on kaksi vessaa, mutta reissussa on aina pärjätty hyvin yhdellä. Paitsi nyt - ensin valitettiin pari päivää aina vessassa käydessä ja sitten Cisu meni pissamaan ihmisten sänkyyn oikein lätäkön.

Tästä huolestuneena viritin pojille heti toisen vessan. Paikallisen marketin hiekka tuntui hämmentävän, mutta parin kuopimisen jälkeen se kelpasi ja kaikki oli taas hyvin - kunnes tänään aamulla Cisu pissasi taas samaan sänkyyn, samaan kohtaan.

Äh. Mitään tulehdusta tämä ei taida olla, sillä mitään tipottelua, aristelua tms. ei ole havaittu. Liekö stressiä kun ei olla kotona, vallanhaluista merkkaamista? En tiedä, mutta kyllä mietityttää (ja myös äitiäni, jonka petauspatjakin on kissanpissassa...). Kumpikaan kissis ei ikinä ruiki kuin vessaansa, joten ihmisen on kyllä helppo keksiä erilaisia mahdollisia syitä Cisun käytökseen - eikä silti voi olla varma mistään. Seuraan tilannetta.

Vaikka sekä Cisu että Toto vaikuttavat todella tyytyväisiltä mökillä (mitään stressiin viittavaa ei noita paria hutipissaa lukuun ottamatta ole havaittavissa), yritän nyt vielä varmistaa, että viimeiset reissupäivät menisivät mahdollisimman tasaisesti. Nyt syödään vain tiettyjä, tuttuja ruokia. Ostin myös paikallisesta eläinkaupasta raapimalaudan sekä kynsisakset. Veljesten kynnet olisi pitänyt leikata ennen matkaa, mutta se unohtui... Siitä vimmasta päätellen, jolla kumpikin hyökkäsi raapimalaudan kimppuun, kynsienterotusalustalle oli kyllä tarvetta. Kynnet ovat kyllä saaneet kyytiä kallio- ja puukiipeilyssä. Cisu havainnollistaa:


Toivottavasti loppuloma nyt sujuisi niin kuin suurin osa lomasta eli ulkoilusta nauttien ja kainalossa köllien, lintujen perään huudellen. Cisu on myös kovin ilahtunut siitä, että äitini virkkaa mattoa paksusta matonkuteesta. Hän roikkuu koko ajan lankakerässä kiinni ja keri sitä auki jopa metrien matkalta. Oikein kunnon maalaiskissa: istuu mökin lattialla ja leikkii lankakerällä.

13 kommenttia:

 1. Heips!
  Itse virtsakivistä aiemmin kärsineen Tikru-kissan palvelijana huolestuin, kun luin pissausongelmistanne. Ensin sitä huutamisesta pissalla ja nyt näistä ei toivotuista pissapaikoista. Ovat hyvin samanlaisia oireita kuin meillä silloin. Voihan se olla kaiketi protestointiakin, mutta hyvä olisi sulkea pois kivet ja tulehdus. YSt. terv. Kirsi

  VastaaPoista
 2. Kiitos paljon kommentista! Nuo vaihtoehdot tässä kyllä huolestuttavat, joten Cisu on tarkassa seurannassa. Toistaiseksi olen taipuvainen kallistumaan protestin tms. henkisen syyn puolelle, koska ilman noita paria sänkypissaa Cisu on ollut todella hyvinvoivan oloinen ja tavoistaan poiketen syökin oikein reippaasti. Kirjoitin vähän epäselvästi, se vessavalittaja oli enimmäkseen Toto, jota tuntui tympivän, että ei voi valita vessaa (ja nyt kun on kaksi vessaa, menevät aina samaan silti?!). Toto kuitenkin rauhottui päivässä, parissa. Hän vai toi ensin joka vessakäynnin jälkeen esille, että vessa oli ihan tyhmä.

  Mietin, voisiko syy olla niinkin yksinkertainen, että Cisu joka kotona aina tekee ulkopissan samaan paikkaan pihaa, tekee "päivän erikoispissan" nyt sisälle, täällä kallioiden keskellä kun ei ole löytynyt ulkopissapaikkaa? En tiedä. Tai Cisulla kaikesta hauskasta huolimatta on ikävä kotia tai miestäni, joka ei ole täällä... Jos tämä jatkuu, niin pitää kyllä vähintäänkin soittaa eläinlääkärille, koska tuollainen pissailu ei ole Cisun tapaista.

  VastaaPoista
 3. Meilläkin on koettu virtsakviet ja toi lätäkkö kyllä puhuu asiaa vastaan. Meillä ei koskaan metelöity vessassa käynnistä. Asia huomattiin kun kyseinen kissa pissas peukalonkynnen kokoisisa tippoja matoille ja oli sohvaakin käytetty.

  VastaaPoista
 4. Kiitos NetKissa! Lätäkköjen kokoluokka on ollut sellainen, että on tullut ihmeteltyä, miten yksi pieni kissa edes saa sellaisen aikaiseksi. ;) Tipottelua tms. ei olla siis huomattu.

  Mutta hyvä on tiedostaa kaikki vaihtoehdot ja pitää Cisua silmällä. Onneksi Toto sentään on oma tasainen itsensä.

  VastaaPoista
 5. Mysteeri... Täälläkin on usein mietitty vastaavanlaisia tilanteita. Kyllä sen toisen laatikon puuttuminen on ehkä ilmeisin selittäjä. Kissat ovat äärimmäisen konservatiivisia. Rutiineja olisi ylläpidettävä pieteetillä, ettei tule sanomista.

  Ja siellä se aurinko näköjään jaksaa paistaa aina vain.

  VastaaPoista
 6. Laatikko-ongelmasta se ainakin alkoi, ja hyvä olisi, jos laatikko olisikin ainoa selitys. Se ei tietenkään selitä miksi tänäänkin piti pissiä, mutta useinhan kissoille voi jäädä jokin tapa päälle. Toivotaan, että Cisu ottaisi nyt loppuloman ihan iisisti. Tänään hän juoksi laiturille ja hyppi veneisiin ja kiemurteli onnesta rannalla - vaikea uskoa, että sellainen kissa olisi kauhean stressaantunut tai sairas. Mutta Cisu on kyllä rohkeudestaan huolimatta herkkä, on aina ollut.

  VastaaPoista
 7. Äkkiähän siitä sängystä tulee uusi laatikko. Rutiineja... Ellei sitten kyse ole ikävästä. Onko puuttuva mies ollut yleensä siinä sängyssä?

  VastaaPoista
 8. Toivottavasti kurjat asiat (pissit ja punkit) jäävät taakse kun koti taas kutsuu!

  VastaaPoista
 9. Iiik, punkkeja!

  Toivottavasti pissalla käynti normalisoituu pian.

  VastaaPoista
 10. Olen huomannut, että kissat käyttäytyvät eri paikoissa eri tavalla. Tai, Musti on yhtä rauhallisen järkevä kaikkialla, mutta Ransulla on kaupungissa käydessämme maha löysänä (tuoreen myyrädieetin puutetta?) ja se sai jossain vaiheessa päähänsä kakkia matoille: makkarin, kylppärin ja jopa eteisen kynnysmatolle. Valitettavasti se liittyy aina mahan löysyyteen eli kakka on mahdollisimman vaikeasti pois pestävää plaatua :-(
  Mutta tämä siis ainoastaan kaupungissa. Ryhdyin johdonmukaisesti torumaan kakasta väärässä paikassa ja kehumaan herkkunamilla kun se meni oikeaan paikkaan.
  Täytyy sanoa, että Ransu oli erittäin nopea oppimaan: heti ensimmäisen namin jälkeen se alkoi tulla joka kerta, vain pissankin jälkeen (joka on siis aina mennyt oikeaan paikkaan eli laatikkoon), pyytämään namia! Voiko yhdestä kerrasta edes puhua ehdollistumisesta?!
  Sen jälkeen on vielä pari kertaa tullut kakka vahingossa kylppärin matolle, mutta suosittelen lämpimästi johdonmukaista torumis+palkitsemismenetelmää! Ja kyllä, Ransu saa edelleen joka kerta kaupungissa pissan tai kakan jälkeen (kun olen paikalla), namin, se tulee itse asiasta aina huomauttamaan :D
  Jos olen tullut kotiin ja kakka on jo vessassa, Ransu tulee pyytämään namia laatikkoa siivotessani. Jos joku väittää kissan olevan tyhmä tai hidas oppimaan, on aika väärässä...

  VastaaPoista
 11. Tuntuisi oudolta, että kyseessä olisi joku virtsakiviongelma, kun aiemmin ei ole ollut mitään oireita ja nyt on matkustettu pois kotoa ihan eri ympäristöön.

  Paavo ja Harmi olivat myös kesälomalla mökkeilemässä toista viikkoa ja hiekkalaatikkoa ei tarvittu oikeastaan ollenkaan vaan kävivät molemmat heti ulkona.
  Tosin syöminen oli aluksi vähän hankalaa, kun päivän toinen ruoka oli ihan oikeaa järvikalaa (kotona syöty vain seitiä).

  VastaaPoista
 12. Jos näette vielä punkkeja kissojen kaulassa, viitsitkö ottaa kuvan ja laittaa tänne blogiin? Olisi kiva tietää miltä se näyttää.

  VastaaPoista
 13. Kiitos paljon kommenteista kaikille! Ilahduttavaa, että Cisun hyvinvointi kiinnostaa niin monia.

  Nyt ei olla pissailtu väärään paikkaan, joskaan ei oikein laatikkoonkaan. Vaihdoin toiseen laatikkoon jälleen puhtaat hiekat... ja vein Cisun tontin pehmeimpään paikkaan, Cisu kaapikin siihen heti pissapaikan. Eli voi olla, että sänkypissa on tosiaaan ollut korvike kotipihan ulkopissalle. Joka tapauksessa taitaa olla psykologinen eikö fyysinen pissiongelma. Kaikkia varmaan kiinnostaa, että Cisulta tuli myös ruoho-oksennus ulkona - mutta sekin oli hyvä, se helpottaa aina selvästi kissan oloa.

  Paavo ja Harmi, miksei muutkin. Emme toivottavasti pääse kuvaamaan enää punkkeja, mutta täältä löytyi havainnolista kuvamateriaalia: http://www.punkki.net/artikkelit/koirakissa.html
  Minäkään en ollut nähnyt punkkia aiemmin enkä edes katsonut kuvia, mutta kyllä sen punkin silti heti huomasi ja tunnisti.

  VastaaPoista