torstai 28. heinäkuuta 2011

Raivokas littana


"Littana", totesi siskonpoika eilen, kun näki Cisun saalistuspuuhissa. Silloin väijyttiin sisätiloissa ja oltiin huiskan jäljillä, mutta kyllä erilaista littanointia tapahtuu ulkonakin. Siellä Cisulla ja Totolla on selkeä toimintapa: pitää vaania kaikkea mikä liikkuu.

Joskus liikkuva voi olla perhonen tai tuulessa lentävä lehti, mutta toisinaan päästään isommankin saaliin äärelle. Cisu näyttää. 


Kas, loikkivia peurapaisteja! Jos perässä tuleva laahustaja ei olisi niin epäloikkivainen, Cisu olisi taas tuonut ruoan pöytään. Joskus tekisi mieli päästää Cisu vapaaksi ja katsoa, juoksisiko se tosiaan peurojen luokse ja mitä sitten tapahtuisi. Emme päästä.


Neuvottelu... Tai oikeastaan sen ihmettely, että Cisulla on suussaan pieni linnunsulka, vaikkei se oikein kuvassa erotukaan.


Se, ettei suussa ole koskaan oikeaa kokonaista lintua, herättää molemmissa moukuloissa suunnatonta raivoa. Joskus Cisu ja Toto huutavat suoraa raivohuutoa jo ulos mennessään, vaikkei yhtään lintua ole vielä edes havaittu.

Nyttemmin on huomattu, että linnut kurkistelevat naurettavia naru kaulassa kulkevia kissukkapoloja usein katolta, kuten tässäkin epäselvässä kuvassa. Se vasta kissan luonnolle käykin.


Pojat katsovat usein ihan eri suuntaan, mutta tieto härnäävän linnun läsnäolosta saa heidät silti huutamaan kiukusta. En kyllä oikein ymmärrä sitä huutoa: vaikka kissat olisivat vapaina ja aivan superlitteinä, tuo kiljuminen varmaan varoittaisi kaikkia kulmakunnan lintuja, että täällä ne raivopäät taas ovat.

Yritin kuvata vihaista lituskaa, mutta eipä se silloin tietenkään niin huudellut, eikä ollut kovin matalanakaan. Tässä kuitenkin pari Cisun vihaista naukausta sekä kiivasta askellusta pitkin pihaa.

video

12 kommenttia:

 1. Meillä sanotaan littanaa asentoa lahna-asennoksi :)

  Höh, ei meillä vaan tuollasia peuroja oo :(

  VastaaPoista
 2. Me täällä ollaan ihan varmoja, että kyllä kuningas nyt vähintään yhden peuran nappaisi! :D

  VastaaPoista
 3. No jo on hassu metsästystaktiikka. Vai liekö tarkoitus pelästyttää linnut kuoliaiksi, niin että ne tippuisivat nenän eteen? :)

  VastaaPoista
 4. No hitsi, Cisun perässä kulkevalla hitailijalla on lisäksi jotkut läpsykkäät, jotka läpinällään karkottaa kaikki paistit varmaan kilometrin päähän! Ymmärrän raivoisan mielenimauksen.
  Voi Cisu, olet niin söpö! Vaikka pitäisi sanoa hurja ja raivokas, pelottava ja kaikkee, niin oot vaan niin hurjan söpö! Ja kun tarkemmin ajattelet, niin on parempi ollakin jonkun mielestä söpö niin saa nukkua sängyssä ja syödä herkkuja ;-)

  VastaaPoista
 5. Komeaahan tuo karvakinttujen kiivas askellus on kera kiukkuisten naukaisujen. :D

  Toivottavasti en päätynyt millekään Intterwebsin tai Koratian mustalle listalle, kun katse harhautui hetkeksi rouvan polviin noista harmaista.

  VastaaPoista
 6. Peuroja, vau! Sanovat, että maistuis hyvälle!

  VastaaPoista
 7. Tasha, totta, on siinä raivoajassa tiettyä lahnamaisuuttakin! :D

  Naukulan Mamma, kyllä se ainakin yrittäisi. Kenties hän saapuisi kuninkaallisesti takaisin kotipihalle peuran selässä ratsastaen?

  Mindy, linnut eivät näytä olevan moksiskaan, mutta ihmiset välillä pelästyvät. Heillä on niin vilkas mielikuvitus, että luulevat huudon joskus tarkoittavan muutakin kuin että kärpänen on saapunut nurmikolle tai ulkovalon päällä heiluttelee pyrstöään västäräkki.

  Saila, joo huomasin että läpsähdyskin oli tarttunut nauhalle. :D Ei ihme, että ulkoilu menee aina pieleen eikä paistiksi saada kuin ötökäitä ja sulkia. Mutta samaa mieltä minäkin olen, parempi olla söpö kainalokissa kuin hurja peto.

  Anonyymi, kyllä sekä askellus että huuto voivat olla vielä paljon komeampiakin, mutta kun ei niin ei, komeimmat karjaisut eivät ikinä päädy nauhalle. Ja kyllä ainakin minusta kissantassut ovat kiinnostavampi puheenaihe kuin ihmisten jalat!

  Viivi, niin, SANOVAT. Kukaan ei pääse selvittämään, onko se totta, kun ei saa metsästää vapaan leijonan tavoin!

  VastaaPoista
 8. Taas niin ihania kuvia! Ja peuratkin!

  VastaaPoista
 9. Meillä karjuttiin kerran lähietäisyydeltä eräs kauhistunut siili pieneksi keräksi - ja luultavasti myös kuuroksi.

  VastaaPoista
 10. Meillä sadatellaan noin kiukkuisesti vain silloin, kun kukaan ei tajua laskea Vappua juoksulangasta pitemmälle lenkille paistien perään.

  Noin komeita paisteja ei meillä sentään juoksentele, vaikka metsästäjä on korea täälläkin. Joskus kookkaampia sentään, kun talon lähipeltoon on leiritynyt hirvi päiväunilleen.

  VastaaPoista
 11. Kiva kisu-video :) Määrätietoista askellusta.
  Nuo linnut tosiaan osaavat ottaa ilon irti kissojen kiusaamisesta, meillä ainakin räksättäjiä riittää kun pojat ulkoilevat aitauksessaan.

  VastaaPoista
 12. Hillastiina, peurojen söpöysaste on vaan hieman laskenut Koratiassa, kun ne saavat kissat raivostumaan ja sorkkivat ihmisten tekemät istutukset. :) Mutta on ne kauniita ja kiehtovia eläimiä silti.

  Anonyymi2, voi siilipoloa. Voin hyvin kuvitella tilanteen!

  Ella, meillä osataan sadatella vielä kiukkuisemminkin. :) Lauantaina sadateltiin minulle, kun olin aikeissa mennä pihalle ilman kissoja. Kumpikin huusi ja kiroili minulle, ja lopulta Cisu onnistui karkaamaan, Toto onneksi ei aivan. Seuraavaksi Cisu sadattelikin sitten yön jäljiltä märkää metsää ja odotti vihaisena möykkynä saniaisen alla, että kantaisin hänet kotiin. :D

  Elämäni kissat, tiedän, linnut ovat kovia härnäämään. Uhkarohkeaa väkeä :) Kissa aitauksessa provosoi härnäyksen varmaan ihan huippuunsa.

  VastaaPoista