sunnuntai 9. toukokuuta 2010

Maakrapujen catwalk

...eli pelastusliivikissojen ensiesiintyminen K-blogissa.

Tilasimme pienille koirille ja kissoille sopivat XS-kokoiset pelastusliivit PetNetstoresta. Liivit olivat edulliset (samaan hintaan olisi saanut myös Clas Ohlsonilta) ja toimitus supernopea.
Emme tiedä, koska menemme seuraavan kerran mökille ja mahdollisesti veneilemme, mutta ajatus on, että Cisu ja Toto käyttävät liivejä aina välillä ulkoillessaan, niin etteivät liivit ole enää mikään "juttu", jos joskus päädymme merille asti.

Ainakin toistaiseksi vaikuttaa siltä, että pojista on ihan sama, mitä heidän selässään on, kunhan pääsee ulos. Liivien pukeminen saa Cisun heti kehräämään - hän vissiin rinnastaa liivit valjaisiin eli ulkoiluun - ja tänään niille kehräsi Totokin, vaikka hän vastustelee yleensä tavallisten valjaidenkin pukemista.

Eli ei muuta kuin kelluke selkään ja ulos. Toto näyttää, että liivien kanssa voi könytä.

Ja Cisu, että niiden kanssa voi viipottaa kovaa vauhtia.

Asianmukaisin turvavarustein sonnustautunut Cisu suunnisti heti ojalle, siellähän solisee vettä pohjalla. Aikansa vettä ihmeteltyään ja ojanvierusruohoja nassuteltuaan maakrapu Cisu eläytyi purjehtimisharjoitukseen niin kovin, että sairastui meritautiin ja kokeili, voiko liivit päällä myös oksentaa...


Vielä pari lähikuvaa liiveistä.

Pelastusliivit vaikuttavat oikein hyviltä ja toimivilta. Muutama huomio tuli kuitenkin tehtyä jo maakrapu-catwalkin aikana:
- Liivit kiinnitetään kolmella klipsulla (yksi hihna kaulan ympäri, kaksi vartalon). Kannattaa mitata kissa ja sitten säätää liivit napakiksi tai vaikka verrata liivien säätöjä valjaiden säätöihin. Meillä liivit jäivät kummallakin kissalla liian väljälle säädölle. Säätöihin ei keskitytty kunnolla, kun tarkoitus ei ollut veneillä oikeasti. Nyt varsinkin suikulaiselle Cisulle tuli ongelmia liian väljistä liiveistä. Hän sai nk. valjashalvaskohtauksen ja kaatui, kun liivit liikkuivat. Kaatuminen johti sätkyttelyyn, ja se taas siihen, että etujalat pujahtivat kaula-aukon väärälle puolelle ja lopulta koko kissa pois liiveistä.
- Em. pujahdusvaaran takia suosittelisin, että liivien alle puetaan valjaat, joihin hihnan/fleksin saa nopeasti kiinni. On hyvä, että talutushihnan voi kiinnittää liivien selkään, mutta kun liivit lähtivät, minulla oli suuria vaikeuksia pitää aloillaan vapaana olevaa kissaa ja samalla säätää liivejä tiukemmaksi ja pukea ne uudelleen Cisun ylle (ainakaan meillä fleksiä ei kannata kiinnittää kissan pantaan, sillä panta on kevyt ja heppoinen, se toimii vain tunnistimena, ei talutusapuna). Ja jos kyseessä olisi kovin liivikammoinen kissa, olisi kätevää, jos hänet voisi vapauttaa liiveistä heti maihin saavuttaessa ja siirtyä nopeasti normaaliin valjasteluun.
Että tällaisia kokemuksia. Toivottavasti pääsemme pian kokeilemaan liivejä ihan oikeassa ympäristössä!
***
P.S. Tämä ei ollut liivikissojen ensiesiintyminen muualla kuin blogissa: kotona niitä on testattu jo kertaalleen. En ikinä unohda, millaista oli nähdä ekaa kertaa elämässä pelastusliivimoukula... Minulla ei ollut aavistustakaan, että mies oli pukenut liivit Cisulle eräänä aamuna. Olin juuri kylppärissä aamutoimilla, kun ovelta kuului rapinaa ja sieltä taapersi pieni oranssi pötkylä. Cisu hurisi hyvin kovaäänisesti (koska luuli parka kai pääsevänsä poikkeuksellisesti aamulla ulos) ja katsoi minua maailman kysyvimmällä katseella: Onko nää susta ok? Voi, oli ne, ja kehuin Cisua kovasti, mutta valitettavasti tuosta hyvin hassusta ja hämmästyttävästä hetkestä ei ole yhtään kuvaa.
Sitten mies oli pukenut liivit Totolle. Vaikka Cisu oli juuri itse pötkylöinyt tyytyväisenä ne päällä, hän oli katsonut oranssia velipoikaa ensin aivan kummissaan ja sitten jopa pörhistänyt Totolle. Tänään, kun pojilla oli yhteinen oranssi häpeä, kumpikin teeskenteli ihan coolisti, että ei tässä mitään, ihan normaaleiltahan me molemmat näytetään. Ei tuntunut ihmetyttävän omat eikä toisen liivit.

11 kommenttia:

 1. Voi pojat miten hauskan näköisiä oranssimiukuja! XD
  Loistavaa, että kissoillekin saa omia pelastusliivejä. Ne ovat kyllä tosi tarpeen teidän tapauksessanne, kun veneilette mökillänne.

  VastaaPoista
 2. Eivätkö olekin hassun näköisiä? :) Mutta pääasia, että liivit vaikuttavat hyviltä eikä kissoja haittaa ollenkaan ulkoilla ne selässä. (Minua sen sijaan ei ollenkaan haitannut, ettei naapureita näkynyt, olisivat ehkä hieman ihmetelleet meidän touhuja...)

  Hieman piti googlata ennen kuin kissojen liivejä löytyi, mutta sitten löytyi parikin vaihtoehtoa. Jännittää jo nyt, miten C ja T reagoivat, jos menemme lähiaikoina soutelemaan.

  VastaaPoista
 3. Naapureita on ehkä saattanut hieman hämmentää ojan pohjalla pelastusliiveissä mönkivät pötkylät, mutta ehkä ne kauempaa katsottuna vaikuttavat vain lämmittäviltä liiveiltä.

  VastaaPoista
 4. Hyvin sopivat liivit pojille. Meitin nexutin oli sen sijaan viime kesänä hyvin koominen näky kun saman koon liivit rullattiin pienenpienen kissan ympäri. Sitten se luikki niistä toistuvasti ulos. Tänä kesänä taitavat liivit sopia paremmin jo meidän neidillekin....Ronja ja Fedja sen sijaan saavat tyytyä lasten pelastusliiveistä muokkaamiini liiveihin 8sen verran harvoin kuitenkin veneilemme ;)

  VastaaPoista
 5. Hienoa, että Cisu ja Toto suhtautuvat noin positiivisesti turvallisuusasioihin :) Luulen, että meilläkin Mäykyselle saisi pukea päälle vaikka haarniskan ja silti herra olisi ihan innoissaan lähdössä ulos. Elli ja pelastuliivit voisivat olla huomattavasti vaikeampi yhdistelma, kun neiti ei ole vielä ihan niin ehdollistunut valjaisiinsa. Meillä ei ole veneilysuunnitelmia kissojen kanssa, mutta hyvä tietää, että tuollaisiakin kuitenkin saa, jos vaikka joskus tulee tarve.

  VastaaPoista
 6. Mainioita merimiehiä! Liivit näytävät oikein näppärän kokoisilta. Ja hyvä idea totuttaa kissat niihin jo etukäteen. :)

  VastaaPoista
 7. Mäykynen haarniskassa olisi kyllä näky! Vielä oudompi näky kuin oranssit ojapötkylät...

  Elina, muistankin teidät hienot kissojen pelastusliivit ja hauskat venekuvat! Kyselin itsekin, olisiko jossain vanhoja liivejä, mutta onneksi ei ollut, ei pitänyt askarrella itse. ;)

  VastaaPoista
 8. Voi etä hassut oranssit pötkylät! Teidän kissat on kyllä ihan superhauskat. Tuohan on hyvä, että kissat yhdistävät liivit ulkoiluun tutussa ja kivassa paikassa, niin ei tule sitten kerralla monta ihmeellistä asiaa vastaan.

  VastaaPoista
 9. Onpas tosiaan turvallisuus nyt kohdillaan teidän perheessä. Voi että minua nauratti tuo Cisun merisairaus ;) Hyvä postaus, ja ihanat kuvat!

  VastaaPoista
 10. Näyttävät huomioliiveiltä, joita lapsetkin käyttävät. Esimerkiksi näkövammainen kissan isäntä/emäntä voisi saada noista apua. Ei siis mitenkään omituinen systeemi maallakaan, mutta merellä varmasti ihan ehdoton.

  Hauskalta näyttää tuo reipas askellus!

  VastaaPoista
 11. Onneksi C ja T eivät tiedät, että he ovat kaikkien mielestä hyvin hassuja, eikä vähiten liiveihin sonnustautuneina. Kotiväki yritti olla hyvin kunnioittava liivikissoja kohtaan, etteivät he vain keksisi, etteivät pelastusliivit ole kovinkaan kissamainen juttu...

  Anonyymi, minullakin kävi mielessä, että liivit toimisivat myös huomioliiveinä. Lisäksi ulkoillessa vähän tihkutti, mutta sade ei tuntunut yhtään haittaavan kissoja, liivit kai suojasivat ja lämmittivät. Ehkemme ala aivan ulkoilla pelastusliivit niskassa, mutta jonkinlaisia takkeja/viittoja voisi harkita.

  VastaaPoista